Hvordan lykkes med laksefiske!

Å lykkes med laksefiske krever mer enn bare tålmodighet og flaks. Med riktig utstyr, kunnskap om laksens atferd, og teknikker tilpasset ulike fiskeforhold, kan du øke sjansene dine for å få den store fangsten. I denne artikkelen deler vi noen av våre beste tips for å gjøre laksefiske til en suksess.

Årets høydepunkt

For laksefiskeren er startskuddet for årets høydepunkt, når elvene igjen åpner i starten av juni. Det er på denne tiden laksen vandrer opp i elvene for å gyte på senhøsten, med noe variasjon fra elv til elv. I enkelte elver finnes det tellere som gir informasjon om hvor mange laks som har gått opp i elven til enhver tid. Dette kan gi en verdifull pekepinn på hva som venter i perioden du har booket fisket.

Det spesielt tre forhold som er viktig informasjon for laksefiskeren. Temperaturen, vannstanden, og fangststatistikken i den aktuelle elven. Temperaturen og vannstanden er av betydning for laksens atferd, og gir en pekepinn på hvor i elven laksen holder seg. I tillegg til tellere, som viser antall laks som har gått opp i elven, kan man søke opp fangststatistikk for hver enkelt elv. Dette kan gi verdifull informasjon om tilstanden i elven, og de ulike valdene.

Hva som er gode eller dårlige forhold, varierer fra elv til elv. Gode forhold i en elv, kan bety dårlige forhold i en annen. Og for å komplisere det enda mer; Noen vald fisker bedre på høy vannstand, og andre på lav vannstand. Her er det også en jungel av ulike meninger og erfaringer. For best mulige forutsetninger for ett godt fiske, kan det være lurt å gjøre sine undersøkelser i forkant. Nyttig informasjon kan være alt fra om valdet fisker best på høy eller lav vannstand, om valdet er en transportsone, eller om laksen stopper ved valdet. Og fluevalg i samsvar med forholdene i elven.

De fleste utsalgssteder for fiskekort gir god informasjon. Å forhøre seg med kjentfolk som har erfaringsbasert kunnskap om fiske i elven, kan også gi deg et godt forsprang. Laksefiskere er dessuten ekstra hyggelige etter et par glass whisky langs elvebredden, og svarer gjerne både lenge, og grundig på alle dine spørsmål.

Sara_Bergen_aktiv.jpg

Fotokreditering: Sigve Urne

Betydningen av forholdene i elva

Fra våren, og langt utover på høsten, går laksen opp i elvene. Men det store innsiget av fisk, kommer i sommermånedene, i de fleste elvene. Når man skal snakke om tidspunkter for når laksen går, og hvilke forhold som er gunstige, er det viktig å huske at det ikke finnes noe regelmessighet eller håndfaste svar på dette. Du kan i prinsippet treffe på laks, uansett forhold. Det er likevel når mye laks går opp fra havet, at fisket er på sitt beste, og her finnes det noen generelle føringer.

 

Vannstanden i elven sier noe om når fisken forflytter seg fra havet og vandrer opp i elven. Fisk som allerede står på elven, reagerer også på endringer i vannstanden. I noen elver er laksen helt avhengig av en gitt vannstand, for å gå opp i elven. Man kan med andre ord konkludere med at vannstanden i hver enkelt elv kan være nyttig å vite noe om. Avgjørende for vannstanden i elven, er snøsmelting, regn, flom, og tørkeperioder. I tillegg er tidevannet av betydning, særlig i nedre deler av elven, på plasser der det er stor forskjell mellom flo og fjære.

Laksen endrer atferd under ulike temperaturforhold. Temperaturen i elven bestemmer i stor grad hvor aktiv den er. Laksens trivselstemperatur ligger på mellom 8 og 14 grader, ideelt mellom 10 og 12. Høyere temperatur gir generelt mer aktiv fisk. Lavere temperatur gjør fisken mindre aktiv. Temperaturendringer kan gi godt fiske.

Veldig forenklet, kan man si at laksen som oftest foretrekker en mellomting. Både for stor og kald elv, og for varm elv og liten vannstand utgjør vanskelige forhold. Som tidligere nevnt kan optimale forhold, og således dårlige forhold, variere fra elv til elv, og fra vald til vald. Det er igjen, viktig å understreke at vannstand og temperatur sier «noe», og langt i fra alt, om laksens atferd.

Når biter laksen?

Tidlig i juni er det ikke uvanlig med stor og kald elv, som følge av snøsmelting og vårflom. Når vannstanden stiger for raskt, og nærmer seg flom, kan fisket by på utfordringer. Flom innebærer gjerne fare for drivende trær, og økt strøm. Tyngre liner, og flomfluer vil komme godt med under slike forhold. Det kan likevel være en fordel å vente til vannstanden stabiliserer seg, og elven klarner opp, da fisket ofte er bra i tiden etter at flommen har dempet seg.

Ved kaldt vann synker laksens aktivitetsnivå og den søker gjerne standplasser i bakevjer og rolige partier for å bruke minst mulig energi. Selv om elven er kald, vil laksen stå forholdsvis dypt. Laksen er vekselvarm, hvilket betyr at den holder samme temperatur som sine omgivelser. Siden den kalde elven gir en demper i laksens aktivitetsnivå, holder den seg på dypet der det er mindre strøm. I elver med vandringshinder, eller fossefar, vil laksen i en kald elv holde seg i nedre deler av elven før vandringshinderet. Laksen er generelt mindre bitevillig når det er kaldt, og tidlig i sesongen har ikke elven hatt de store innsigene av laks enda. Ved fiske på kald elv, kan det være nyttig å fiske når elven har temperatur nærmest laksens trivelstemperatur. Gjerne på dagen, når solen varmer opp vannmassene. Selv om tidligfiske gir en viss sannsynlighet for kald elv, er dette også en spennende og ettertraktet tid for laksefiske. Det er nemlig storlaksen som ofte er på plass først i elven.

En senere sommerflom, hvor temperaturen er varmere kan være fordelaktig for fisket. Ved temperaturendringer mot laksens trivselstemperatur vil den ofte være mer aktiv og bitevillig. På denne tiden vil en varmere flomelv lokke laksen fra hav og utløp, oppover i elven. Fisken som allerede står på elven, vil gjerne også begynne å flytte på seg, og kampen om plassene kan gi et virkelig godt fiske.

Ved farget flom vil laksen ha bedre skjul i det grumsete vannet. Laksen ser derimot dårligere, og vil benytte sidelinjeorganet til å føle seg frem, nærmere land. Å legge kastene nære land, kan med andre ord være lurt under slike forhold. Laksen er som regel mindre bitevillig i det grumsete vannet. Grunnet dårligere sikt, kan følgelig fluer med sterke farger være ett godt valg.

Det sies at laksefisket er best på synkende elv. Etter lengre perioder med nedbør og høy vannstand i elven, kan en synkende elv legge forholdene til rette for at laksen igjen flytter på seg, og blir mer bitevillig. I tillegg vil stigende temperatur i elven som regel gi godt fiske. Men i tilfeller der elven er for varm og det er liten vannføring i elven, vil laksen gjerne stå i sjøen og avvente, før den går opp i elven. Laksen som allerede er kommet på elven kan i tillegg være lettskremt under slike forhold. Den er avhengig av tilgang på oksygenrikt vann og holder seg gjerne på strømutsatte områder. Når temperaturen er høy, utenfor laksens trivselstemperatur, kan det være gunstig å konsentrere fisket til kveld og natt, når temperaturen er lavere.

Noe regnvær og økt vannstand, kan være kjærkomment både for laksen, og for laksefiskeren. Dette gjelder spesielt i perioder hvor elven har hatt perioder med lavere vannstand og høyere temperatur. Med vannstand som øker med 10 – 15 cm, mener mange at laksefiske er på sitt absolutt beste. Ved jevnt tilsig av vann og påfølgende økt strøm, vil laksen bevege seg videre opp i elven og søke nye standplasser. Når fisk som har ventet i sjøen, går opp i elven, har man gode sjanser til å treffe på flak av fisk. Når fisken er nygått, er den dessuten mest bitevillig. Man kan likevel oppleve en økning i vannstand, og økning i antall fisk på elven, uten at laksen er bitevillig. Her gjelder det å ha litt tålmodighet, da laksen i enkelte tilfeller trenger noen dager på å hente seg inn igjen, før den er på hugget.

Geir_over_Bergen_Aktiv.jpeg      Bolstad_Bergen_Aktiv